Pannacottabakelse

Bakelserna kan göras i en silikonform med urgröpningar, 3 x 6 cm i diameter, eller i glas eller burkar. Hallongelén gjuts i t ex mindre silikonformar som får plats inuti bakelsen, ca 1 x 3 cm. Bygg helst bakelsen uppochner, så du börjar fylla formen med karamellpannacottan, sedan gelén, chokladpannacottan och sist brownien. Gjuter du i burk eller glas får du gjuta den i omvänd ordning.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Karamellpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt

Hallongelé

  • 2 gelatinblad
  • 200 g hallon - frysta
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladpannacotta

  • 1,5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 g choklad - 55 %

Browniebotten

  • 150 g smör
  • 2,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 1,5 tsk snabbkaffepulver
  • 1,75 dl kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Garnering

  • oxalis
  • maränger

Gör så här

  1.  Karamellpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Värm grädden i en kastrull med vaniljsocker. Smält sockret i en kastrull till en gyllenbrun karamell, rör inte om utan vinkla hellre kastrullen.

  2. Häll försiktigt gräddblandningen i karamellen, lite i taget, och sjud tills sockret har smält. Tillsätt saltet. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Sila blandningen. Häll smeten i formar. Ställ dem i kylen och låt stelna ca 1 timme.

  3. Hallongelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Värm hallon, citronsaft, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Mosa hallonen när de börjar tina. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i såsen. Häll gelén i små formar och frys ca 2 timmar. Ställ dem sedan på karamellpannacottan.

  4. Chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Hacka chokladen. Koka upp grädden med sockret och häll den över chokladen. Ta upp och rör ner gelatinbladen i chokladen. Låt svalna lite innan den hälls den över gelé och karamellpannacotta så att de inte smälter. Ställ formarna i kylen.

  5. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.

  6. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda i mjöl och salt och rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen 20–30 min. Låt kakan kallna.

  7. Stansa ut rundlar lika stora som botten på formarna. Tryck dit browniebottnen och frys bakelserna.

  8. Ta bakelserna ur formarna, låt dem tina och garnera dem med oxalis och krossade maränger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!