55555

Recept på pankolax med rostad blomkål och misocrème. Misopasta finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Den görs enligt gammal tradition av sojabönor och ris som fermenteras.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxfilé
1 rödlök
800 g blomkål
1 ägg
2 dl ströbröd, gärna panko
2 dl lätt crème fraiche
3 msk ljus miso, + 2 1/2 msk 
8 tortillabröd, små, ca 10 cm i diameter (200 g)
strösocker, ättiksprit, rapsolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Pankolax med rostad blomkål och misocrème – gör så här:

  1. Skala och strimla löken. Blanda den med 1 1/2 dl vatten. 1 dl socker och 1/2 dl ättika. Låt stå ca 20 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Bryt blomkålen i bitar, ta till vara blasten. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda 3 msk misopasta och 1 msk olja. Vänd runt blomkålen i misooljan.
  3. Stek blomkålen mitt i ugnen ca 12 min. Blanda i blomkåls-blasten och tillaga ytterligare ca 3 min.
  4. Strö 1 tsk salt och 1 krm peppar på fisken. Vispa upp ägget och vänd fisken i ägg och sedan panko. Stek den i 1 msk olja ca 3 min på varje sida.
  5. Blanda crème fraichen med  2 1/2 msk misopasta, 1 krm salt och 1 krm peppar.
  6. Servera laxen i tortillabröd med blomkål, picklad lök och misocrème.