45 minuter + 35 minuter i ugn + vila 1 dygn
Panforte – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Bred ut sötmandel och valnötter i varsin hög på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Krossa valnötterna i mixer eller mortel.
- Skär den kanderade frukten och bären ganska smått om de inte redan är i småbitar. Blanda mjölet med kanel, ingefära, koriander, muskot och vanilj i en rundbottnad bunke eller degblandare.Blanda i frukt, bär, valnötter och mandlar.
- Sockerlag: Blanda socker, honung och vatten i en kastrull och smält på låg värme. Sjud ca 5 min, tills det blir gyllengult. Rör inte om utan skaka kastrullen lite då och då. Förbered under tiden en 24-cm form med löstagbar kant. Klä botten och sidor med smörgås- eller bakplåtspapper.
- Häll ner den heta sockerlagen i mjöl-, frukt- och mandelblandningen. Rör samtidigt och blanda ihop snabbt. Häll smeten i formen. Pressa ner smeten med baksidan av en sked eller botten av ett glas. Mjöla ovan-sidan lätt och pressa till en jämn kaka.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 min. Låt kallna. Lossa formen men låt kakan ligga kvar i sitt papper. Låt den helst vila ett dygn på sval och torr plats innan den serveras.
- Borsta bort mjölet på kakans ovansida. Skär i små bitar och ät den som konfekt.
Att dricka till panforte
Ruffino Vinsanto Serelle 2010 (8119) Italien, 137 kr (37,5 cl).
Halvsött vin i rik stil, läckra knäckiga drag, inslag av nötter, apelsin och torkad frukt.