Panforte

3.73.73.73.73.7

Recept på panforte. En italiensk kaka med nötter och frukt som serveras som en liten bit konfekt till kaffe eller ett glas dessertvin.

För 20 bitar:

Ingredienser

200 g sötmandel
100 g valnötter
300 g frukt, och bär, kanderad, blandad (t ex cocktailbär, kakfyllning, suckat)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel, mald
0,5 tsk ingefära, mald
1 krm koriander, mald
1 krm muskot, mald
3 krm vaniljpulver

Sockerlag:

3 dl strösocker
0,75 dl akaciahonung
1 msk vatten, -2

45 minuter + 35 minuter i ugn + vila 1 dygn

Panforte – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bred ut sötmandel och valnötter i varsin hög på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Krossa valnötterna i mixer eller mortel.
  2. Skär den kanderade frukten och bären ganska smått om de inte redan är i småbitar. Blanda mjölet med kanel, ingefära, koriander, muskot och vanilj i en rundbottnad bunke eller degblandare.Blanda i frukt, bär, valnötter och mandlar.
  3. Sockerlag: Blanda socker, honung och vatten i en kastrull och smält på låg värme. Sjud ca 5 min, tills det blir gyllengult. Rör inte om utan skaka kastrullen lite då och då. Förbered under tiden en 24-cm form med löstagbar kant. Klä botten och sidor med smörgås- eller bakplåtspapper.
  4. Häll ner den heta sockerlagen i mjöl-, frukt- och mandelblandningen. Rör samtidigt och blanda ihop snabbt. Häll smeten i formen. Pressa ner smeten med baksidan av en sked eller botten av ett glas. Mjöla ovan-sidan lätt och pressa till en jämn kaka.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 min. Låt kallna. Lossa formen men låt kakan ligga kvar i sitt papper. Låt den helst vila ett dygn på sval och torr plats innan den serveras.
  6. Borsta bort mjölet på kakans ovansida. Skär i små bitar och ät den som konfekt.

Att dricka till panforte

Ruffino Vinsanto Serelle 2010 (8119) Italien, 137 kr (37,5 cl). 
Halvsött vin i rik stil, läckra knäckiga drag, inslag av nötter, apelsin och torkad frukt. 

Fler recept med: Godis, Italienskt, Övrigt