Panforte

Recept på panforte. En italiensk kaka med nötter och frukt som serveras som en liten bit konfekt till kaffe eller ett glas dessertvin.
Charlotte Jenkinson
Skär panforten i små bitar och ät den som konfekt.
Skär panforten i små bitar och ät den som konfekt. Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 100 g valnötter
  • 300 g frukt - och bär, kanderad, blandad (t ex cocktailbär, kakfyllning, suckat)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk ingefära - mald
  • 1 krm koriander - mald
  • 1 krm muskot - mald
  • 3 krm vaniljpulver

Sockerlag

  • 3 dl strösocker
  • 0,75 dl akaciahonung
  • 1 msk vatten - -2

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bred ut sötmandel och valnötter i varsin hög på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Krossa valnötterna i mixer eller mortel.

  2. Skär den kanderade frukten och bären ganska smått om de inte redan är i småbitar. Blanda mjölet med kanel, ingefära, koriander, muskot och vanilj i en rundbottnad bunke eller degblandare.Blanda i frukt, bär, valnötter och mandlar.

  3. Sockerlag: Blanda socker, honung och vatten i en kastrull och smält på låg värme. Sjud ca 5 min, tills det blir gyllengult. Rör inte om utan skaka kastrullen lite då och då. Förbered under tiden en 24-cm form med löstagbar kant. Klä botten och sidor med smörgås- eller bakplåtspapper.

  4. Häll ner den heta sockerlagen i mjöl-, frukt- och mandelblandningen. Rör samtidigt och blanda ihop snabbt. Häll smeten i formen. Pressa ner smeten med baksidan av en sked eller botten av ett glas. Mjöla ovan-sidan lätt och pressa till en jämn kaka.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 min. Låt kallna. Lossa formen men låt kakan ligga kvar i sitt papper. Låt den helst vila ett dygn på sval och torr plats innan den serveras.

  6. Borsta bort mjölet på kakans ovansida. Skär i små bitar och ät den som konfekt.

Att dricka till panforte

Ruffino Vinsanto Serelle 2010 (8119) Italien, 137 kr (37,5 cl). 

Halvsött vin i rik stil, läckra knäckiga drag, inslag av nötter, apelsin och torkad frukt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!