30 min + 2 timmars jäsning + 70 min i ugnen
Panettone – gör så här:
- Låt russin och apelsinskal dra i sprit eller apelsinsaft 2–3 timmar.
- Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig, slät deg, gärna i hushållsmaskin, ca 10 minuter. Täck med handduk och jäs ca 1 timme.
- Täck bottnen av en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Sätt en kant, ca 10 cm hög, av hårt papper runt formens kant. Täck insidan med bakplåtspapper.
- Arbeta in smör, vanilj, russin och apelsinskal i den jästa degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma den till en rund bulle. Lägg den i formen och jäs övertäckt ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
- Pensla ytan med uppvispat ägg och lägg på mandeln. Grädda längst ner i ugnen ca 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter. Täck med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut.
- Stjälp försiktigt upp kakan ur formen. Låt kallna på galler.
- Garnering: Blanda florsocker och vatten till glasyr och ringla över kakan. Strö över strössel.
Foto: Ulrika Pousette
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!