3.83.83.83.83.8

Pan con tomate, olivolja och flingsalt är en spansk förrätt. Är tomatskinnet hårt kan du ­skala dem med potatisskalare istället för att skålla dem.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

500 g kvisttomater, rumsvarma
5 ciabattabröd, små
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor

Tillbehör:

olivolja, gärna spansk
flingsalt

25 minuter

Pan con tomate, olivolja och flingsalt – gör så här:

  1. Skålla tomaterna. Ta upp med hålslev och kyl dem i iskallt vatten. Dra bort skalet.
  2. Halvera tomaterna och pressa ut det mesta av kärnorna. Mixa tomatköttet med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  3. Sila bort lite av saften i en finmaskig sil.
  4. Skär bröden i stora bitar och pensla dem med olja. Stek dem i medelvarm panna eller grilla på grillen tills de får fin färg.
  5. Halvera vitlöken och gnid snitt­ytan över de nygrillade bröden. Servera med tomatröra, olja och flingsalt.

    Plockmat

    Foto: Joel Wåreus

    Servera gärna med charkuterier och ost, t ex iberico de Bellota, fuet, manchego, monte enebro

 

Fler recept med: Förrätter, Spanskt