4.34.34.34.34.3

Palsternackspuré med svamp, fläskkotlett, marsalasky och grönkål är mättande och gott. Det är gott när purén är riktigt slät och fin, så vispa ordentligt.

För 4 personer:

Ingredienser

4 fläskkotletter, med ben, gärna gårdsgris, à 200 g
100 g grönkål, strimlad
2 tsk olivolja
1 + 2 krm salt, + 1 tsk
2 + 1 krm svartpeppar, nymald
2 + 1 vitlöksklyftor
2 + 2 msk smör
6 kvistar timjan, gärna backtimjan
2 dl marsalavin
300 g svamp, blandad

Palsternackspuré:

300 g palsternacka
300 g potatis
1 äpple
25 g smör
1 dl vispgrädde
0,75 tsk salt, nymald
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

grönkålsskott, ev

45 minuter + 45 minuter i ugn

Palsternackspuré med svamp, fläskkotlett, marsalasky och grönkål – gör så här:

  1. Puré: Sätt ugnen på 125°. Skala och skär palsternacka och potatis i grova bitar. Skala, kärna ur och grovhacka äpplet. Koka rotfrukter och äpple mjuka i vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör. Vispa slätt med elvisp. Tillsätt grädde och krydda med salt och peppar.
  2. Blanda kålen med olja och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 krm salt. Tillaga mitt i ugnen tills de är frasiga, ca 25 min.
  3. Krossa 2 vitlöksklyftor med skalet kvar. Bryn köttet hastigt runtom i 2 msk smör i en het stekpanna tillsammans med vitlöksklyftor och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp köttet och lägg det i en ugnssäker form. Häll marsala i pannan och låt skyn koka ihop ca 2 min. Ställ åt sidan.
  4. Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 69°, ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. Häll över den sky som bildats i marsalaskyn.
  5. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek svampen i 2 msk smör i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och låt steka med ca 1 minut. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Värm palsternackspuré och marsalasky.
  6. Servera kotletterna med palsternackspuré och marsalasky. Toppa med svamp och rostad grönkål. Garnera eventuellt med grönkålsskott.