45 minuter + 45 minuter i ugn
Palsternackspuré med svamp, fläskkotlett, marsalasky och grönkål – gör så här:
- Puré: Sätt ugnen på 125°. Skala och skär palsternacka och potatis i grova bitar. Skala, kärna ur och grovhacka äpplet. Koka rotfrukter och äpple mjuka i vatten. Häll av vattnet och tillsätt smör. Vispa slätt med elvisp. Tillsätt grädde och krydda med salt och peppar.
- Blanda kålen med olja och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 krm salt. Tillaga mitt i ugnen tills de är frasiga, ca 25 min.
- Krossa 2 vitlöksklyftor med skalet kvar. Bryn köttet hastigt runtom i 2 msk smör i en het stekpanna tillsammans med vitlöksklyftor och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp köttet och lägg det i en ugnssäker form. Häll marsala i pannan och låt skyn koka ihop ca 2 min. Ställ åt sidan.
- Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 69°, ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. Häll över den sky som bildats i marsalaskyn.
- Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek svampen i 2 msk smör i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och låt steka med ca 1 minut. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Värm palsternackspuré och marsalasky.
- Servera kotletterna med palsternackspuré och marsalasky. Toppa med svamp och rostad grönkål. Garnera eventuellt med grönkålsskott.