4.94.94.94.94.9

Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross bakas av höstens skörd. Palsternackan gör kakan extra saftig, en variant på en klassisk morotskaka.  

För 12 bitar:

Ingredienser

275 g palsternacka
2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl, (240 g)
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt

Frosting:

75 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
300 g färskost, naturell
2 dl vispgrädde
1 citron

Garnering:

1 dl pistaschnötter, skalade

25 minuter + 50 minuter i ugn

Palsternackskaka med citronfrosting – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och finriv palsternackorna. Blanda dem med olja och ägg. Vispa samman till en porös smet.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner dem i palsternackssmeten och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.
  3. Frosting: Vispa smör och florsocker mjukt och klumpfritt. Blanda i färskosten. Vispa grädden i en egen bunke, rör ner i smörkrämen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten. Bred frostingen på kakan.
  4. Garnering: Grovhacka nötterna. Rosta i en torr stekpanna, låt kallna. Strö nötterna på kakan.

Få månadens bästa baktips i vårt färska nyhetsbrev – signa upp dig här!