Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross  

Palsternackskaka med citronfrosting och pistaschkross bakas av höstens skörd. Palsternackan gör kakan extra saftig, en variant på en klassisk morotskaka.  
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 275 g palsternacka
  • 2 dl rapsolja
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 300 g färskost - naturell
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron

Garnering

  • 1 dl pistaschnötter - skalade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och finriv palsternackorna. Blanda dem med olja och ägg. Vispa samman till en porös smet.

  2. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner dem i palsternackssmeten och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.

  3. Frosting: Vispa smör och florsocker mjukt och klumpfritt. Blanda i färskosten. Vispa grädden i en egen bunke, rör ner i smörkrämen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten. Bred frostingen på kakan.

  4. Garnering: Grovhacka nötterna. Rosta i en torr stekpanna, låt kallna. Strö nötterna på kakan.

Få månadens bästa baktips i vårt färska nyhetsbrev – signa upp dig här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!