55555

Palsternacksgratäng med köttfärstopping gillas av både stora och små. Byt ut palsternackan mot rotselleri eller morötter som variation.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g palsternacka
400 g potatis
2,5 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
500 g nötfärs
250 g körsbärstomater
50 g hårdost, lagrad, t ex cheddar
sallad, ev
japansk soja, salt, nymald svartpeppar

25 minuter + tid i ugn

Palsternacksgratäng med köttfärstopping – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär palsternacka och potatis i skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rotfrukterna rinna av och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över grädden och strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Skala och finhacka löken. Stek lök och färs i en stekpanna tills de fått fin färg. Häll över 1/2 dl soja och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Låt puttra 2–3 min.
  3. Halvera tomaterna. Riv osten.
  4. Ta formen ur ugnen och häll över färsen. Strö över tomater och ost. Gratinera ytterligare ca 10 min. Servera eventuellt gratängen med sallad.