Palatsväktarkyckling - Gongbao jiding

Gongbao-kyckling eller Palatsväktarkyckling är uppkallad efter en av kejsaren utsänd guvernör till Szechuan som gick under namnet palatsväktar Ding.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g kycklingfiléer
  • 0,5 gurka
  • 1 röd paprika
  • 1,5 dl jordnötter - salta
  • 1 majsolja - 1+2 msk, - eller raps
  • 1 msk ingefära - finhackad
  • 2 vitlöksklyftor - finhackade
  • 4 chili - hela torkade
  • 1 dl böngroddar

Marinad

  • 2 msk soja - ljus
  • 3 msk risvin - eller torr sherry
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse

Sås

  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vinäger - svart
  • 1 msk kycklingfond - koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja - ljus
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 1 msk sherry - torr
  • 1 msk sesamolja

Gör så här

  1. Tärna kycklingen i 2x2 cm stora bitar. Blanda marinaden och lägg i kycklingen 30 minuter, gärna längre.

  2. Tärna gurka och paprika. Rosta jordnötterna gyllenbruna i en torr stekpanna.

  3. Sås: Blanda ingredienserna och ställ åt sidan.

  4. Servering: Stek kycklingen snabbt i 2 omgångar i het wok eller stekpanna under omrörning (se tipsruta sid 41). Ta upp köttet och ställ åt sidan.

  5. Stek ingefära, vitlök och chili i ny olja några minuter.

  6. Tillsätt gurka, paprika och böngroddar. Stek 1 min. Tillsätt kycklingen och rör ner såsen så att maizenan är löst. Koka några minuter och rör ner jordnötterna. Servera genast med ris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!