00000

Gongbao-kyckling eller Palatsväktarkyckling är uppkallad efter en av kejsaren utsänd guvernör till Szechuan som gick under namnet palatsväktar Ding.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g kycklingfiléer
0,5 gurka
1 röd paprika
1,5 dl jordnötter salta
1 majsolja 1+2 msk, - eller raps
1 msk ingefära finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
4 chilifrukter hela torkade
1 dl böngroddar

Marinad

2 msk soja ljus
3 msk risvin eller torr sherry
1 msk sesamolja
1 msk maizena majsstärkelse

Sås

2 msk strösocker
2 msk vinäger svart
1 msk kycklingfond koncentrerad
1 dl vatten
1 msk soja ljus
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk sherry torr
1 msk sesamolja

1. Tärna kycklingen i 2×2 cm stora bitar. Blanda marinaden och lägg i kycklingen 30 minuter, gärna längre.

2. Tärna gurka och paprika. Rosta jordnötterna gyllenbruna
i en torr stekpanna.

3. Sås: Blanda ingredienserna och ställ åt sidan.

4. Servering: Stek kycklingen snabbt i 2 omgångar i het wok eller stekpanna under omrörning (se tipsruta sid 41). Ta upp köttet och ställ åt sidan.

5. Stek ingefära, vitlök och chili i ny olja några minuter.

6. Tillsätt gurka, paprika och böngroddar. Stek 1 min. Tillsätt kycklingen och rör ner såsen så att maizenan är löst. Koka några minuter och rör ner jordnötterna. Servera genast med ris.