4.34.34.34.34.3

Recept på Palak paneer – en underbart smakrik vegetarisk gryta med indisk färskost.

För 4 personer

Ingredienser

Palak paneer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 3 cm)
2 tomater
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
3 msk smör
3 dl vatten
1 tsk + 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g färsk bladspenat
ca 500 g paneer-ost
3 msk rapsolja

Myntaraita

2 krukor mynta
1 dl + 1 dl naturell yoghurt
4 msk mango chutney
1 krm strösocker
1 krm mald spiskummin
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk rapsolja

Tillbehör

sweet'n'sour potatoes (se recept) eller basmatiris
papadam, indiskt bröd bakat på linsmjöl

45 min

Palak paneer – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vattnet och låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  2. Myntaraita: Mixa 1 1/2 kruka mynta och 1 dl yoghurt med mixerstav. Tillsätt mango chutney, socker, spiskummin, salt och peppar. Rör i 1 dl yoghurt. Finhacka 1/2 kruka mynta och blanda med olja. Ringla oljan över yoghurten.
  3. Vänd ner spenaten i tomatsåsen. Tärna osten och stek den knaprig i olja. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd ner osten i såsen och servera med myntaraita och ris eller sweet’n’sour potatoes

 

Paneer-ost (indisk färskost)

Paneer är en naturell färskost som används mycket i det indiska köket. Den finns att köpa färdig i butik. Du kanske också göra paneer-ost själv, klicka här för recept.