44444

Palaak halloumi är en indisk vegogryta. Istället för den indiska färskosten paneer används halloumi, som först blötläggs i vatten så att den inte ska vara för salt.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g halloumiost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk olivolja, + 1 tsk
1 msk ingefära, finriven
1 msk koriander, mald
1 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
200 g bladspenat
1 dl vispgrädde
1 tsk garam masala
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

0,5 dl koriander, hackad

Tillbehör:

chutney på dadlar
chutney med mynta
basmatiris
turkisk yoghurt

30 minuter

Palaak halloumi – gör så här:

  1. Skär halloumin i kuber, lägg i en skål med kallt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min, tills de mjuknat. Tillsätt ingefära, koriander, spiskummin, gurkmeja och chilipulver och fräs ytterligare ca 5 min. Rör i tomater, tomatpuré och socker. Låt puttra under lock ca 5 min.
  3. Hacka spenaten grovt. Rör ner i grytan. Tillsätt grädde och garam masala och låt puttra ytterligare 2–3 min.
  4. Ta upp halloumin ur vattnet. Torka med hushållspapper. Stek halloumin runt om i 1 tsk olja tills den blir gyllenbrun. Lägg ner i grytan. Krydda med salt och peppar. Garnera med koriander.
  5. Servera med basmatiris, yoghurt och chutney; mynta- och korianderchutney chutney på dadlar, tomat och russin.