Paj med vit chokladmousse

Allt om Mat

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 3 msk strösocker

Chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 150 g choklad - vit
  • 1 dl vispgrädde - + 2 1/2 dl
  • 2 äggvitor - stora
  • 1 msk citron - pressad saft av
  • 0,75 dl strösocker

Till garnering

  • 1,5 l bär - blandade, t ex jordgubbar, björnbär och vinbär
  • 0,5 dl aprikosmarmelad

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda snabbt ingredienserna till pajdegen i matberedare och. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt deg och form stå ca 1 tim i kylen.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel. Grädda den mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

  3. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp 1 dl vispgrädde. Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladen. Vispa till en slät kräm med visp eller kör med en mixerstav.

  4. Ta upp gelatinbladet och tillsätt i den varma krämen. Rör tills det löst sig. Låt krämen svalna till en rumstemperatur på 20°. Vispa 2 1/2 dl grädde, men inte för hårt. Vänd ner den i chokladkrämen.

  5. Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret till en maräng. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Det tar lite tid. Vänd ner marängen i chokladmoussen.

  6. Bred ut chokladmoussen i pajskalet. Lägg på bären. Värm försiktigt gelén i en kastrull och pensla den över bären. Garnera med citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!