4.14.14.14.14.1

Paj med prästost, räkor och rom passar både till lunch och till middag. Sjud äggstanningen för bästa resultat. Pajerna får då en krämigare konsistens.

För 1 stor paj eller 5 minipajer:

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 krm salt
3 msk vatten, kallt

Äggstanning:

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 krm kummin, hel
200 g prästost, grovriven, lagrad

Tillbehör:

250 g räkor, skalade
100 g sikrom

20 minuter + 35 minuter i ugn

Paj med prästost, räkor och rom – gör så här:

  1. Skär smöret i små tärningar, mixa med mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter, eller portionsformar, ca 10 x 15 cm i diameter.
  2. Ställ formarna i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  3. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen 8–10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  4. Äggstanning: Värm mjölk och grädde i en kastrull. Knäck i äggen och vispa försiktigt stanningen slät. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Krydda med salt, peppar och kummin.
  5. Strö ut osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min. Låt den svalna.
  6. Garnera pajen med räkor och sikrom och servera den ljummen.
    pren