00000

Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost är frasig och god. Tricket med en hög fin paj är att låta lite av pajdegen hänga över pajformens kant under gräddningen. När den sedan är färdigbakad är det lätt att skära bort överflödigt skal med en tandad kniv.

För 6 personer:

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 krm salt
1 msk vatten, –2 msk 

Fyllning:

2 palsternackor
1 äpple, t ex Red love eller Aroma
1 rödlök
1 msk smör
0,5 tsk salt, + 1 ,5 krm
1 krm svartpeppar, nymald, + 0,5 krm
0,5 kruka timjan
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 dl svecia, riven, lagrad
100 g Skärvången blå ädel, eller annan blåmögelost

30 minuter + 45 minuter i ugn

Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost –gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 12 x 30 cm, eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skala och hacka löken. Fräs palsternackan i smör 2–3 min. Tillsätt äpple och lök och fräs ytterligare ca 2 min. Hacka timjanen och blanda ner i fräset. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Vispa ihop äggen med mjölk och crème fraiche. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar. Tillsätt den rivna osten.
  5. Fördela fräset i pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på bitar av blåmögelost. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min. Låt den svalna.