30 minuter + 45 minuter i ugn
Paj med palsternacka, äpple och blåmögelost –gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 12 x 30 cm, eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
- Sänk ugnsvärmen till 200°. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skala och hacka löken. Fräs palsternackan i smör 2–3 min. Tillsätt äpple och lök och fräs ytterligare ca 2 min. Hacka timjanen och blanda ner i fräset. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
- Vispa ihop äggen med mjölk och crème fraiche. Krydda med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar. Tillsätt den rivna osten.
- Fördela fräset i pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på bitar av blåmögelost. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 min. Låt den svalna.