00000

En jättegod variant på västerbottenspaj. Pajdegen kan förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen. Den färdiga ostpajen ska helst ätas samma dag.

För 6 -8 pers

Ingredienser

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk vatten kallt

Fyllning:

250 g guldost ockelbo riven, lagrad eller lagrad prästost
1,5 dl mjölk
1 ½ dl creme fraiche
3 ägg
100 g sikrom
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

100 g sikrom

Paj med Ockelbo-ost och sikrom – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop degen snabbt i en matberedare. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Fäst en remsa aluminiumfolie runt degkanten. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Lägg osten i pajskalet. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och ägg. Tillsätt sikrom. Krydda med salt och peppar.
  4. Häll äggstanningen över osten och grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
  5. Servera med sikrom.

SE ÄVEN:

Godaste recepten med västerbottensost

Snittar med färskost

Galet smarriga efterrätter med choklad