Paj med Ockelbo-ost och sikrom

En jättegod variant på västerbottenspaj. Pajdegen kan förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen. Den färdiga ostpajen ska helst ätas samma dag.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 250 g guldost ockelbo - riven, lagrad eller lagrad prästost
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 100 g sikrom
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 100 g sikrom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop degen snabbt i en matberedare. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  2. Fäst en remsa aluminiumfolie runt degkanten. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Lägg osten i pajskalet. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och ägg. Tillsätt sikrom. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll äggstanningen över osten och grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min tills fyllningen har stannat och fått fin färg.

  5. Servera med sikrom.

SE ÄVEN: Godaste recepten med västerbottensost

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!