44444

Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelese. Den kan göras dagen före den ska ätas, men kan inte frysas.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g färskpotatis
2 purjolökar
1 msk smör
125 g ansjovisfiléer
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl ost, riven, lagrad, t ex präst

Pajdeg:

3 dl vetemjöl, (180 g)
100 g smör
2 msk vatten

30 minuter + 30 minuter i kyl + 30 minuter i ugn

Paj med färskpotatis och ansjovis – gör så här:

  1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör, gärna o en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga och grädda skalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den mjuknat. Låt ansjovisen rinna av.
  4. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
  5. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.
Fler recept med: Kräftskiva, Matpaj