00000

Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelese. Den kan göras dagen före den ska ätas, men kan inte frysas.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g färskpotatis
2 purjolökar
1 msk smör
125 g ansjovisfiléer
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm svartpeppar mald
2 dl ost riven, lagrad, tex präst

Paj med färskpotatis och ansjovis

  1. Gör pajdegen enligt grundreceptet.
  2. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den mjuknat. Låt ansjovisen rinna av.
  3. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
  4. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.
Fler recept med: Kräftskiva, Matpaj, Midsommar