Skriv ut
För 1 paj
3 dl
vetemjöl
0,5 dl
farinsocker
1 tsk
kanel
1 tsk
ingefära
0,5 tsk
mald kryddnejlika
150 g
smör
2 msk
vispgrädde
750 g
medelstora äpplen
150 g
mandelmassa
2
ägg
2 dl
vispgrädde
Paj à la Lucia – gör så här:
Hacka ihop pajdegen för hand eller kör snabbt ihop den i matberedare.
Tryck ut den i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant.
Täck och ställ formen i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda 15 minuter i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i dubbla lager, i ett fint mönster, i det förgräddade pajskalet.
Grovriv mandelmassan. Fördela den ovanpå äpplena.
Vispa ihop ägg och grädde. Häll blandningen över mandelmassan.
Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.
Servera den gärna ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde eller glass.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy .
Stäng