Paj à la Lucia

 

Paj à la Lucia – gör så här:

  1. Hacka ihop pajdegen för hand eller kör snabbt ihop den i matberedare.
  2. Tryck ut den i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant.
    Täck och ställ formen i kylen 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel.
    Förgrädda 15 minuter i mitten av ugnen.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i dubbla lager, i ett fint mönster, i det förgräddade pajskalet.
  5. Grovriv mandelmassan. Fördela den ovanpå äpplena.
    Vispa ihop ägg och grädde. Häll blandningen över mandelmassan.
  6. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.
  7. Servera den gärna ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde eller glass.

Recept från