Recept på en variant av paella som är vegetarisk. Paella är god vegetarisk festmat. Enkel att laga, smakar underbart. Servera med basmatiris.

För 4 - 6 personer

Ingredienser

2 gula lökar
2 morötter
1 vitlöksklyfta pressad
2 msk olivolja
0,5 g saffran
4,5 dl basmatiris
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 röda paprikor
3 dl kikärter 200 g
2 dl gröna ärter
100 g svarta oliver med kärna
1 tsk salt

Enkel tomatsås

1 burk tomater krossade, 400 g
0,5 tsk salt
1 krm strösocker
0,5-1 msk röd spansk peppar finhackad

Tillbehör

bröd

Vegetarisk paella — gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till tomatsåsen. Koka utan lock tills det mesta av vätskan kokat in, men den ska fortfarande vara såsig. Smaka av.
  2. Skala och klyfta löken. Skala och skär morötterna i strimlor. Fräs det tillsammans med vitlök i olivolja några minuter.
  3. Stöt saffranet och tillsätt det, ris, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 10 min.
  4. Ansa och skär paprikorna i bitar. Lägg ned dem tillsammans med kikärter och gröna ärter. Koka ytterligare 3-5 min. Tillsätt oliver och smaka av med salt.
  5. Servera med varm tomatsås.