4.84.84.84.84.8

Paella på grillen är en grundpaella där alla sedan får välja sina favorittillbehör. Paella­panna att lägga på grillen finns att köpa i väl­sorterade köks­butiker.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater, (à 400 g)
1 kruka gräslök
4 msk olivolja
6 dl bombaris, (spanskt paellaris) eller arborioris
1 påse saffran, (1/2 g)
4 dl vitt vin, torrt
1,3 liter vatten
5 msk grönsaksfond, konc, eller skaldjursfond
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

500 g räkor med skal, färska

15 minuter förberedelse + 30 minuter på grill

Paella på grillen – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Häll av lite av tomatspadet och grovhacka tomaterna. Finstrimla gräs­löken.
  2. Hetta upp paellapannan på grillen. Tillsätt olja, lök och vitlök och fräs 2–3 min. Tillsätt riset och låt fräsa ca 2 min. Tillsätt saffran och vin och rör om ca 1 minut. Tillsätt tomater, ca 1 liter vatten och fond under omrörning. Rör då och då och späd med mer vatten. Koka tills ­riset är mjukt, beräkna ca 20 min.
  3. Strö över gräslök och räkor vid servering.