I annonssamarbete med SöNDAG

00000

Paella finns i många olika varianter. I en ren fisk- och skaldjurspaella kan man ha i färska eller djupfrysta hummerstjärtar och bläckfisk. En annan variant är med fläsktärningar och kryddstarka korvar. Ris, olivolja, saffran och paprika ingår dock alltid i en riktig paella.

För 4 portioner

Ingredienser

1,2 kg kyckling hel
1 dl olivolja
2 lökar hackade
1 röd paprika strimlad
2 vitlöksklyftor hackade
3 dl långkornigt ris gärna avioro
3 dl vitt vin
0,5 kg skalade och hackade tomater
6 dl buljong
nymalen peppar
lite saffran
1 tsk dragon
1,5 tsk salt
12 musslor
300 g gröna ärter
300 g skalade räkor

Recept: Äkta paella

  1. Dela kycklingen i portionsbitar och bryn dem lätt i olja i en djup (paella)panna. Häll i lök och paprikastrimlor och låt alltihop brynas lite lätt. Blanda i de hackade vitlöksklyftorna.
  2. Häll i riset och bryn tills det är glansigt. Tillsätt vinet. Koka i några minuter och häll i de hackade tomaterna och buljongen.
  3. Stöt saffran och dragon tillsammans med nymalen peppar och häll sedan i pannan. Tillsätt salt och låt rätten småputtra i ca 25 minuter.
  4. Rensa under tiden musslorna. Häll i dem tillsammans med ärterna när ca 5 minuter av koktiden återstår. Kasta demusslor som inte öppnat sig. Blanda till sist i räkorna, smaka av och servera.