3.93.93.93.93.9

Pad Thai är en av Thailands mest berömda rätter. Det är syran från tama­rinden som gör detta till en vinnarrätt! Räkorna kan bytas ut mot strimlad kyckling.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g risnudlar, platta eller runda
400 g tofu, hård eller extra hård
2 msk majsolja
2 krm salt
1 dl jordnötter, osaltade
2 msk tamarindpasta
3 msk fisksås, asiatisk
2 msk strösocker
2 msk lime, pressad
2 morötter, (200 g)
200 g vitkål
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
2 salladslökar
4 msk rapsolja, eller solrosolja
300 g räkor, skalade
2 ägg
150 g böngroddar
0,5 tsk chiliflakes

Garnering:

1 kruka koriander

Tillbehör:

limeklyftor

30 minuter

Pad Thai – gör så här:

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär tofun i mindre kuber, ca 2 x 2 cm. Stek dem frasiga och gyllenbruna i majsolja. Krydda med salt. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Mixa jordnötterna i matberedare till ett grovt mjöl.
  4. Blanda tamarindpastan med fisksås, socker och limesaft. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Ansa och skär vitkålen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Ansa och strimla salladslöken.
  5. Hetta upp rapsoljan i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt vitlöken, rör om och stek på hög värme ca 30 sekunder. Tillsätt tofu, morötter, vitkål och räkor och stek ­ca 1 minut. Ta upp och lägg åt sidan. Knäck äggen ner i woken och stek ca 30 sekunder innan du rör runt.
  6. Vänd ner nudlarna i woken tillsammans med grönsakerna. Tillsätt tamarindpasta, chili, groddar, salladslök och hälften av jordnötterna. Vänd hastigt runt.
  7. Lägg upp på ett fat och strö över chiliflakes, resten av jordnötterna och grovhackad koriander. Servera med limeklyftor.