Oyakodon

55555

Recept på oyakodon. Oyakodon betyder förälder och barn och syftar på att det ingår både kyckling och ägg i rätten. Superenkel donburivariant som passar fint till vardagsmiddag.

 

För 4 personer:

Ingredienser

250 g sushiris
450 g kycklinglårfilé
1 gul lök
2,5 dl dashibuljong se recept, eller kycklingbuljong
0,5 dl soja japansk
3 msk mirin
1 tsk strösocker
4 ägg
4 4 salladslökar

Tillbehör:

srirachasås eller annan stark chilisås

30 minuter

Oyakodon — gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva löken.
  3. Rör ihop buljong, soja, mirin och socker. Häll blandningen i en stekpanna och låt koka upp. Lägg ner lök och kyckling och sjud ca 8 min.
  4. Vispa äggen lätt, de ska inte vara helt blandade. Häll äggen över kycklingen och fortsätt sjuda tills äggen stelnat.
  5. Ansa och strimla salladslöken. Fördela riset i skålar och skeda över kyckling och ägg. Strö över salladslök och servera med srirachasås. 

Recept av Ylva Porsklev

 

Dashibuljong:

  • Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkat sjögräs) ca 15 cm. Ta kastrullen åtisdan och ta upp kombun. Tillsätt 11/2 dl bonitoflingor (torkad fisk) och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.