Oyakodon

Recept på oyakodon. Oyakodon betyder förälder och barn och syftar på att det ingår både kyckling och ägg i rätten. Superenkel donburivariant som passar fint till vardagsmiddag.

Recept av Ylva Porsklev

Dashibuljong: Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkat sjögräs) ca 15 cm. Ta kastrullen åtisdan och ta upp kombun. Tillsätt 11/2 dl bonitoflingor (torkad fisk) och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.

30 minuter

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva löken.
  3. Rör ihop buljong, soja, mirin och socker. Häll blandningen i en stekpanna och låt koka upp. Lägg ner lök och kyckling och sjud ca 8 min.
  4. Vispa äggen lätt, de ska inte vara helt blandade. Häll äggen över kycklingen och fortsätt sjuda tills äggen stelnat.
  5. Ansa och strimla salladslöken. Fördela riset i skålar och skeda över kyckling och ägg. Strö över salladslök och servera med srirachasås. 

Av Ylva Porsklev

Recept från