Oxrulader – klassiska med gräddsås och saltgurka
Ingredienser
- 500 g lövbiff - innanlår eller fransyska tunna skivor
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 gul lök
- 1 dl persilja - hackad
- 2 estniskt surbröd - skivor
- 125 g fläsk - sid- eller bog, färskt
- 0,5 burk anjovisfiléer - (ca 60 g)
- 2 msk smör
- 5 dl köttbuljong - (tärning + vatten)
Sås
- 1,5 msk vetemjöl
- 4 dl sky
- 2 dl crème fraiche
- 3 saltgurkor
Garnering
- 1 nypa persilja - hackad
Gör så här
-
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och bulta ut dem lätt med handen. Salta och peppra.
-
Skala och finhacka löken. Blanda med persiljan. Skär bröd och fläsk i stavar. Strö lök och persilja på köttet. Lägg på bröd och fläsk i den breda änden av köttskivan och lägg på en ansjovisfilé. Rulla ihop ruladerna från den breda änden och fäst med en tandsticka.
-
Bryn ruladerna runt om i smöret. Häll på buljongen, lägg på lock och låt sjuda 8 min under lock tills köttet är genomkokt.
-
Ta upp ruladerna och lägg dem på varmt fat. Håll dem varma under aluminiumfolie.
-
Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn och låt koka ca 5 min. Vispa i creme fraiche. Hacka saltgurkan och blanda ner nästan allt i såsen.
-
Häll lite av såsen över de varma ruladerna. Strö på resterande gurka och persilja och servera med kokt potatis. Resten av såsen serveras till.