Oslagbart långkok där oxkinderna blir möra och goda när de får koka på svag värme. De söt­syrliga gulbetorna är en fräsch variant av de klassiska inkokta rödbetorna som tillbehör.

För 4 personer

Ingredienser

1 kg oxkind
2 morötter
2 lökar gula
1 + 1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
4 dl vatten
1 msk kalvfond konc
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Gulbetor:

4 gulbetor
2 msk citron pressad
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt

Färskost:

150 g färskost naturell
2 msk crème fraiche
3 msk pepparrot riven
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar nymald

Garnering:

bladpersilja

40 min + 2 1/2 timmes koktid

Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost – gör så här:

  1. Kalops: Putsa oxkinderna rena från senor och fett. Skala och skär morötter och lök i 2 x 2 cm stora bitar.
  2. Bryn köttet i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Lägg över det i en gryta. Stek mo­rötter och lök i 1 msk smör. Lägg rotfrukterna i grytan. Häll över vattnet och tillsätt fond, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock ca 2 1/2 timme.
  3. Gulbetor: Koka gulbetorna i saltat vatten tills de är mjuka men ändå har spänst kvar. Skala och skär betorna i klyftor.
  4. Blanda citronsaften med socker och salt och häll det över betorna.
  5. Fäskost: Vispa ihop färskost, crème fraiche och pepparrot.  Krydda med salt och peppar.
  6. Servera köttet med gulbetor och färskost.
Fler recept med: Gryta, Nötkött, Övrigt