Oxfilétoast, lökringar, löjrom och dijonmajo

Oxfilétoast, lökringar, löjrom och dijonmajo är en variant på klassikern toast Pelle Janzon där äggulan är utbytt mot en dijonmajonnäs och rå lök mot friterade lökringar.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé - (à 100 g)
  • 2 skivor formbröd - vitt
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g löjrom
  • 25 g mâchesallad

Lökringar

  • 1 rödlök - liten
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 0,75 dl vatten
  • 3 dl rapsolja

Dijonmajonnäs

  • 1 dl majonnäs - hemlagad eller Hellmann’s
  • 1 msk dijonsenap

Gör så här

  1. Majonnäs: Blanda majonnäs och senap.

  2. Lökringar: Skala och skär löken i ringar. Sära på ringarna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en klimpfri smet. Blanda lökringarna med smeten.

  3. Lägg köttet mellan två ark plastfolie. Banka ut dem med ett så kallat platteringsjärn eller botten av en kastrull tills de blir ca 2 mm tjocka.

  4. Skär bort kanterna på brödet. Stek brödskivorna i smör i en stekpanna tills de får fin färg. Lägg brödet på tallrikar och lägg på köttet. Strö över salt och peppar. Klicka på löjrom och majonnäs.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera lökringarna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Toppa köttet med lökringar och mâchesallad, servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!