4.24.24.24.24.2

Oxfilétoast, lökringar, löjrom och dijonmajo är en variant på klassikern toast Pelle Janzon där äggulan är utbytt mot en dijonmajonnäs och rå lök mot friterade lökringar.

För 2 personer:

Ingredienser

2 bitar oxfilé, (à 100 g)
2 skivor formbröd, vitt
1 msk smör
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
50 g löjrom
25 g mâchesallad

Lökringar:

1 rödlök, liten
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
0,75 dl vatten
3 dl rapsolja

Dijonmajonnäs:

1 dl majonnäs, hemlagad eller Hellmann’s
1 msk dijonsenap

20 minuter

Oxfilétoast, lökringar, löjrom och dijonmajo – gör så här:

  1. Majonnäs: Blanda majonnäs och senap.
  2. Lökringar: Skala och skär löken i ringar. Sära på ringarna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en klimpfri smet. Blanda lökringarna med smeten.
  3. Lägg köttet mellan två ark plastfolie. Banka ut dem med ett så kallat platteringsjärn eller botten av en kastrull tills de blir ca 2 mm tjocka.
  4. Skär bort kanterna på brödet. Stek brödskivorna i smör i en stekpanna tills de får fin färg. Lägg brödet på tallrikar och lägg på köttet. Strö över salt och peppar. Klicka på löjrom och majonnäs.
  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera lökringarna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Toppa köttet med lökringar och mâchesallad, servera genast.