Oxfilé Tournedos med potatiskaka och rödvinssås

3.83.83.83.83.8

Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Styckdelen kallas ibland även för "filéns hjärta" och vad passar bättre att avsluta året – eller välkomna in det nya – med en värmande, klassisk köttbit serverad med potatiskaka och rödvinssås.

För 4

Ingredienser

Potatiskaka

700 g potatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
65 g färsk bladspenat
6 st ägg
2 dl grädde
Salt och peppar

Oxfilé Tournedos

800 g oxfilé, mittbiten
2 msk smör, att steka i
salt och grovmald svartpeppar

Rödvinssås

2 st schalottenlökar, skivade
50 g sidfläsk, varmrökt i tärningar
2 kvistar färsk timjan
5 dl rött vin
1 st lagerblad
2 msk rödvin
5 dl vatten
1 tsk rödvins- eller sherryvinäger
25 g smör

2 timmar

Potatiskaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225˚C. Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skär den kokta potatisen i skivor.
  2. Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Varva potatis och spenat i en smord form.
  3. Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggsmeten över potatisen i formen.
  4. Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter. Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen. Garnera med färska örter.

Oxfilé Tournedos – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160˚C. Skär köttet i 200 g stubbar. Salta och peppra köttet på båda sidor.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
  3. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
  4. Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).

Rödvinssås – gör så här:

  1. Bryn löken i lite smör på medelstark värme. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
  2. Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår. Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka till ca 4 dl återstår.
  3. Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten. Vispa ner smöret i såsen innan servering. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.