I annonssamarbete med BONG TOUCH OF TASTE

Oxfilé Tournedos med potatiskaka och rödvinssås

44444

Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Styckdelen kallas ibland även för "filéns hjärta" och vad passar bättre att avsluta året – eller välkomna in det nya – med en värmande, klassisk köttbit serverad med potatiskaka och rödvinssås.

För 4

Ingredienser

Potatiskaka

700 g potatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
65 g färsk bladspenat
6 st ägg
2 dl grädde
salt och peppar

Oxfilé Tournedos

800 g oxfilé, mittbiten
2 msk smör, att steka i
salt och grovmald svartpeppar

Rödvinssås

2 st schalottenlökar, skivade
50 g sidfläsk, varmrökt i tärningar
2 kvistar färsk timjan
5 dl rött vin
1 st lagerblad
2 msk Touch of Taste Oxfond med rödvin
5 dl vatten
1 tsk rödvins- eller sherryvinäger
25 g smör

2 timmar

Potatiskaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225˚C. Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skär den kokta potatisen i skivor.
  2. Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Varva potatis och spenat i en smord form.
  3. Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggsmeten över potatisen i formen.
  4. Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter. Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen. Garnera med färska örter.

Oxfilé Tournedos – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160˚C. Skär köttet i 200 g stubbar. Salta och peppra köttet på båda sidor.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
  3. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
  4. Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).

Rödvinssås – gör så här:

  1. Bryn löken i lite smör på medelstark värme. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
  2. Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår. Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka till ca 4 dl återstår.
  3. Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten. Vispa ner smöret i såsen innan servering. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.