Oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky

Oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky är festlig fredagsmat. Rödvinsskyn är smaksatt med schalottenlöksfond. Har du svårt att hitta den går den att ersätta med grönsaksfond.
Gott recept på oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky.
Gott recept på oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé - (à 125 g)
  • 75 g smör - + 2 msk + 1 msk, rumsvarmt
  • 3 msk parmesan - riven
  • 1 - 2 msk svampcrème med tryffel - (Zeta)
  • 700 g potatis
  • 10 brysselkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk schalottenlöksfond - konc

Garnering

  • 4 kvistar bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop 75 g smör med parmesanost och svampcrème. Lägg det på plastfolie eller på ett smörgåspapper och forma till en rulle. Lägg rullen i kylen.

  2. Skrubba eller skala potatisen och skär den i skivor. Ansa och skiva brysselkålen. Skala och skiva vitlöken. Blanda alltsammans med olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på en plåt och ugnsrosta ca 20 min.

  3. Stek oxfilébitarna i 2 msk smör ca 5 min på varje sida. Kontrollera med en termometer, innertemperaturen ska vara  54–60°, beroende på hur rött man vill ha köttet. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp och låt köttet vila medan skyn vispas ihop.

  4. Häll vin, vatten och fond i pannan. Koka upp och vispa ner 1 msk smör.

  5. Lägg upp oxfilén på tallrikar med en skiva tryffelsmör ovanpå. Häll på sky eller servera den till. Servera med potatis och brysselkål och garnera med persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!