3.73.73.73.73.7

Oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky är festlig fredagsmat. Rödvinsskyn är smaksatt med schalottenlöksfond. Har du svårt att hitta den går den att ersätta med grönsaksfond.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar oxfilé, (à 125 g)
75 g smör, + 2 msk + 1 msk, rumsvarmt
3 msk parmesanost, riven
1-2 msk svampcrème med tryffel, (Zeta)
700 g potatis
10 brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 + 1 tsk salt
1 + 2 krm svartpeppar, nymald
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk schalottenlöksfond, konc

Garnering:

4 kvistar bladpersilja

25 minuter + tid i ugn

Oxfilé med tryffelsmör och rödvinssky – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop 75 g smör med parmesanost och svampcrème. Lägg det på plastfolie eller på ett smörgåspapper och forma till en rulle. Lägg rullen i kylen.
  2. Skrubba eller skala potatisen och skär den i skivor. Ansa och skiva brysselkålen. Skala och skiva vitlöken. Blanda alltsammans med olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på en plåt och ugnsrosta ca 20 min.
  3. Stek oxfilébitarna i 2 msk smör ca 5 min på varje sida. Kontrollera med en termometer, innertemperaturen ska vara  54–60°, beroende på hur rött man vill ha köttet. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp och låt köttet vila medan skyn vispas ihop.
  4. Häll vin, vatten och fond i pannan. Koka upp och vispa ner 1 msk smör.
  5. Lägg upp oxfilén på tallrikar med en skiva tryffelsmör ovanpå. Häll på sky eller servera den till. Servera med potatis och brysselkål och garnera med persilja.