4.14.14.14.14.1

Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar passar bra när det är något festligt som ska firas. Rumstemperera köttet ca 30 min innan det steks, så får du fin stekyta och saftigare kött.

För 4 personer:

Ingredienser

8 skivor oxfilé, à 75 g
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Svampkräm:

150 g skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 msk smör
1 tsk soja, kinesisk
2 krm salt
100 g färskost, naturell

Tomater:

300 g körsbärstomater, gärna i olika färger
2 msk smör
1,5 msk rårörsocker
1,5 dl rött vin
2 msk kalvfond, konc
1 tsk majsstärkelse, Maizena

Potatis:

600 g småpotatisar
1 liter rapsolja
1 tsk salt

Garnering:

mâchesallad

40 minuter

Oxfilé med friterad potatis – gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och svalna.
  2. Svampkräm: Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smör tills all vätska kokat in. Tillsätt sojan och krydda med salt. Rör ner färskosten och låt svalna.
  3. Tomater: Stek tomaterna i smör i en stekpanna tills de börjar spricka. Strö över sockret och rör tills det lösts upp. Häll över vin och fond. Låt puttra ca 3 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  4. Potatis: Krossa potatisen lätt med en gaffel. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen tills den är gyllenbrun och knaprig. Krydda med salt.
  5. Stek köttet i smör i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela tomaterna på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svampkrämen. Garnera med mâchesallad och servera med potatisen.

    ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.