Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar

Oxfilé med svampkräm, sötsyrliga tomater och friterade småpotatisar passar bra när det är något festligt som ska firas. Rumstemperera köttet ca 30 min innan det steks, så får du fin stekyta och saftigare kött.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 8 skivor oxfilé - à 75 g
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Svampkräm

  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk soja - kinesisk
  • 2 krm salt
  • 100 g färskost - naturell

Tomater

  • 300 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk rårössocker
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Potatis

  • 600 g småpotatisar
  • 1 l rapsolja
  • 1 tsk salt

Garnering

  • mâchesallad

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och svalna.

  2. Svampkräm: Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smör tills all vätska kokat in. Tillsätt sojan och krydda med salt. Rör ner färskosten och låt svalna.

  3. Tomater: Stek tomaterna i smör i en stekpanna tills de börjar spricka. Strö över sockret och rör tills det lösts upp. Häll över vin och fond. Låt puttra ca 3 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  4. Potatis: Krossa potatisen lätt med en gaffel. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen tills den är gyllenbrun och knaprig. Krydda med salt.

  5. Stek köttet i smör i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Fördela tomaterna på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svampkrämen. Garnera med mâchesallad och servera med potatisen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!