Oxfilé med svampcrème och varm bönsallad

00000

Svampcrèmen är generöst tilltagen, för man tar gärna mycket. Men om inte allt går åt blir det till en svampmacka nästa dag.

För 4 personer

Ingredienser

600 g oxfilé
0,6 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 nypa smör, till stekning

SVAMPCRÈME

200 g svamp, förvälld, (el 300 g färsk) blandsvamp el skogschampinjoner
1 msk smör
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, riven el hackad
0,5 tsk salt
1 dl vatten, + 1 msk konc kalvfond
1 tsk soja, kinesisk
2 msk vermouth, torr, t ex Noilly Prat
1 äpple, litet
100 g philadelphiaost

VARM BÖNSALLAD

200 g brysselkål
1 tsk salt
470 g bönor, röda, en burk
1 lime, saften av
2 msk olivolja
0,5 tsk salt

UGNSBAKAD POTATIS

500 g småpotatis
2 msk olivolja
0,5 salt
1 nypa persilja, grovhackad

Oxfilé med svampcrème och varm bönsallad – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Klyv potatisen och blanda den i en ugnsform med olja. Baka i ugnen ca 30 min. Värm ev och salta inför servering.
  2. Svampcrème: Smörfräs svampen med hackad lök och vitlök tills all vätska dunstat bort. Häl över vatten, fond, soja och vermouth och koka utan lock tills nästan all vätska kokat bort. Skär äpplet i fina tärningar och blanda det med svampen. Philadelphiaosten rörs ner inför serveringen.
  3. Bönsallad: Skär brysselkålen i klyftor och koka den 5 min. Häll av kokvattnet. Sila av och spola bönorna. Låt dem rinna av väl. Blanda lime, olja och salt i en ugnsform och blanda ner brysselkål och bönor.
  4. Kött: Sänk ugnsvärmen till 150°. Putsa och bind upp köttet, salta, peppra och bryn i smör. Stek oxfilén färdig i ugnen ca 20 min till innertemperatur 55-58°. Ta ut och låt det vila 10 min före tranchering.
  5. Värm potatisen och bönsalladen i ugnen. Blanda svampen med philadelphiaosten och forma svampcrèmen till stora bollar. Lägg dem på det uppskurna köttet, strö rikligt med persilja över och servera den varma bönsalladen och potatisen till.