1 timme
Oxfilé med sötpotatiscrème och bakad potatis – gör så här:
- Saltbakad potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen och picka med en potatissticka. Täck bottnen på en ugnssäker form med bakplåtspapper och grovt salt. Lägg i potatisarna.
- Ugnsbaka mitt i ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Blanda med olja, gräslök och tagetesblomblad.
- Sötpotatiscrème: Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spara lite att späda med.
- Bryn smöret lätt i en stekpanna. Mixa sötpotatisen till en slät kräm, tillsätt eventuellt någon matsked av kokvattnet.
- Häll i smör, vinäger, äggula och salt. Mixa till puré. Vänd ner dragonen.
- Oxfilé: Forma köttbitarna till en jämn, rund form och bind upp med steksnöre. Krydda runt om med salt och peppar. Lägg några kvistar rosmarin och vitlök delad på hälften i en stekpanna. Bryn oxfilébitarna på hög värme runt om i olja. Sänk värmen och stek tills innertemperaturen är 55–60 °.
- Bönor: Ansa och koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Låt rinna av. Stek dem i smör och strö över mandeln.
- Ta bort steksnöret från köttet och servera med sötpotatiskräm, bönor och potatis.