Oxfilé med rödvinssky och timjanskum

Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,6 kg oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Rödvinssky

  • 3 vitlökar - hela
  • 2 lökar - gula
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl strösocker
  • 75 cl rött vin
  • 1,5 dl kalvfond - koncentrerad
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 25 g smör
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Timjanskum

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl timjan - repad, löst packad
  • 1 dl mjölk - lätt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.

  2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.

  4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.

  5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.

  6. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.

  7. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken. Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!