Oxfilé med rödvinssky och timjanskum

00000

För 10 person(er)

Ingredienser

1,6 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Rödvinssky

3 vitlökar, hela
2 lökar, gula
1 msk olivolja
1 dl strösocker
75 cl rött vin
1,5 dl kalvfond, koncentrerad
6 dl vatten
2 tsk Maizena majsstärkelse
25 g smör
1 krm svartpeppar, nymald

Timjanskum

3 dl vispgrädde
1 dl timjan, repad, löst packad
1 dl lättmjölk
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Oxfilé med rödvinssky – gör så här:

  1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
  2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
  3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
  4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
  6. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
  7. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår. Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken. Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.