Osttårta från Alsterpavillon

En variant på den tyska osttårtan. Den blir hög och stor och räcker till många. Det går att använda lätt kesella; då sparar man in nästan 70 gram fett och skillnaden i smak är inte stor. För att förenkla kan färdiga tårtbottnar användas.

Osttårta från Alsterpavillon – gör så här:

  1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en boll. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och låt det endast gå upp 1 cm runt kanten.
    Nagga bottnen med en gaffel och ställ kallt 15- 20 minuter.
  2. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bottnen är guldgul och spröd. Ta ut och låt svalna. Minska ugnsvärmen till 175°.
  3. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Smörj sidorna.
  4. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten.
  5. Grädda tårtbotten i ugnens nedre del ca 25 minuter. Låt den svalna innan den delas i 2 delar.
  6. Fyllningen: Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda med kesella och smaksätt med citronskal, citronsaft och vaniljsocker.
    Vispa grädden till fast och vänd ner den i kesellablandningen.
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Lös upp dem i 1/5 av grädden, som ska vara het, och rör ner i kesellagräddblandningen.
  7. Tårtmontering: Bred ett lager sylt på mördegsbotten. Lägg på en sockerkaksbotten och droppa på saft på den. Bred på kesella- och gräddblandningen. Vänd bottensidan upp på den andra sockerkaksbotten. Lägg på den och tryck till. Ställ tårtan kallt några timmar. Sikta över florsocker och servera.

Recept från