00000

Ostsufflé är en rätt som fört en något bortglömd tillvaro och det är synd. Den är inte svårt att göra och ingredienserna är sådana man nästan alltid har hemma. I detta recept ingår två sorters ost, cheddar och parmesan, men dessa går att byta mot exempelvis en väl lagrad grevé.

För 4 person(er)

Ingredienser

3 dl mjölk
1 lagerblad
1 schalottenlök strimlad
50 g smör
3,5 msk vetemjöl
65 g cheddarost
50 g parmesanost
1 tsk dijonsenap
0,5 krm cayennepeppar
2 krm salt
5 ägg uppdelade i gulor och vitor
1 bakplåtspapper
1 suffléform på ca 12 dl

Tillbehör

sallad, bröd

Ostsufflé – gör så här:

 1. Blanda mjölk, lagerblad och strimlad lök i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt det stå ca 15 minuter.
 2. Eftersom sufflé sväller mycket och man gärna vill få en fin höjd över formens kant är det säkrast att binda om ett bakplåtspapper, som går upp ca 5 cm – annars pöser det bara över. När sufflén sedan är färdiggräddad tas papperet snabbt bort om man så vill. Smöra formen och insidan av papperet.
 3. Smält smöret i en kastrull på medelgod värme och rör ner vetemjölet. Låt det småputtra under omrörning ca 1 min. Sila ner mjölken och koka under omrörning tills det tjocknar, ca 5 min.
 4. Riv osten och blanda ner den (utom ca 10 g av parmesanosten) samt senap, cayenne och salt. Låt det svalna något.
 5. Sätt ugnen på 225°. Rör ner äggulorna i ostsmeten.
  Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det lite i taget.
  Använd helst en ballongvisp så går det lättast.
 6. Häll upp smeten i formen. Strö den extra parmesanen på toppen. Dra en kniv runt kanten så höjer sig sufflén lättare. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 25-30 min tills sufflén höjt sig, fått färg och fortfarande är något dallrig i mitten.
 7. Servera sufflén på direkten tillsammans med bröd och en sallad.

Tips! Suffléformen bör inte vara för stor då man eftersträvar den snygga raka höjningen över kanten. Men för att undvika att det pöser över är det bra att knyta om ett bakplåtspapper som går upp några centimeter. När sedan sufflén är gräddad tar man bort papperet – och voilà! En sufflé med imponerande höjd kan serveras.

Ostsufflé kan serveras som en liten lunchrätt tillsammans med bröd och en sallad med vinägrett och räcker då till 4 personer. Som förrätt räcker den till 6 personer.