Ostron Rockefeller

Ostron Rockefeller sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tidens rikaste man, John D Rockefeller.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 ostron
  • grovt havssalt

Gräddstuvad spenat

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g babyspenat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Hollandaisesås

  • 100 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull tillsammans med vätskan. Sjud ca 1 minut. Lägg underdelen av skalen på en plåt med grovt havssalt så att de står stadigt. Sätt ugnen på 250°.

  2. Spenat: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden. Koka upp och vänd i spenaten. Krydda med salt och peppar.

  3. Sås: Smält smöret och ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på medelvärme eller i ett varmt vattenbad. Vispa kraftigt till ett skum. Ta kastrullen från värmen och ställ den på en blöt disktrasa så att den står stadigt. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning.

  4. Fördela spenaten på bottnen av skalen. Lägg på ostronen och ­skeda över hollandaisen.

  5. Gratinera högt upp i ugnen tills ostronen fått en fin gyllene färg. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!