00000

Ostron Rockefeller sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tidens rikaste man, John D Rockefeller.

För 4 personer:

Ingredienser

12 ostron
grovt havssalt

Gräddstuvad spenat:

1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
200 g babyspenat
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Hollandaisesås:

100 g smör
3 äggulor
1 msk citron, pressad
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Ostron Rockefeller – gör så här:

  1. Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull tillsammans med vätskan. Sjud ca 1 minut. Lägg underdelen av skalen på en plåt med grovt havssalt så att de står stadigt. Sätt ugnen på 250°.
  2. Spenat: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden. Koka upp och vänd i spenaten. Krydda med salt och peppar.
  3. Sås: Smält smöret och ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på medelvärme eller i ett varmt vattenbad. Vispa kraftigt till ett skum. Ta kastrullen från värmen och ställ den på en blöt disktrasa så att den står stadigt. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning.
  4. Fördela spenaten på bottnen av skalen. Lägg på ostronen och ­skeda över hollandaisen.
  5. Gratinera högt upp i ugnen tills ostronen fått en fin gyllene färg. Servera genast.
Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Skaldjur