Ostron med karamelliserad lök-mignonette

Ostron med karamelliserad lök-mignonette är en rolig variation på den klassiska mignonetten – genom att karamellisera löken. Löken kan göras redan dagen före festen.  
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 12 ostron
  • 1 rödlök - stor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk rödvinsvinäger - + 0,5 dl
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 1 krm salt
  • 1 tsk svartpepparkorn - mortlade

Gör så här

  1. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Fräs den i olja på låg värme tills löken är mjuk. Tillsätt socker och 2 tsk vinäger och fortsätt fräs tills löken har karamelliserats. Låt kallna. Tillsätt 1/2 dl vinäger, citronsaft och salt.

  2. Använd en ostronkniv eller en kniv med kort och spetsigt blad. Ta ett stadigt grepp med en kökshandduk om ostronet, med den platta sidan upp. Tryck in kniven vid muskelfästet – arbeta från dig själv – och vrid kniven tills locket bryts upp. För sedan kniven längs skalets öppning för att skära av muskelfästet. Var försiktig, det är lätt att skära sig på det vassa skalet. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut. Lägg upp ostronen på en bädd av is.

  3. Toppa varje ostron med lökblandningen och strö över peppar. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!