00000

Ostron med gurkgranita är en festlig start på middagen. Gurkgranitan friskar upp smaken på ostronen och ger en god hetta av chili.

För 12 ostron:

Ingredienser

12 ostron
1 gurka, liten
2 msk koriander, hackad
1 msk lime, pressad
1 tsk röd chili, t ex spansk peppar, urkärnad, finhackad
1 krm salt

15 minuter + tid i frys

Ostron med gurkgranita – gör så här:

  1. Mixa gurka, koriander och limesaft med mixerstav. Rör ner chili och salt. Häll upp i en form och ställ i frysen. Rör om då och då under tiden blandningen fryses.
  2. Använd en ostronkniv eller en kniv med kort och spetsigt blad. Ta ett stadigt grepp med en kökshandduk om ostronet, med den platta sidan upp. Tryck in kniven vid muskelfästet – arbeta från dig själv – och vrid kniven tills locket bryts upp. För sedan kniven längs skalets öppning för att skära av muskelfästet. Var försiktig, det är lätt att skära sig på det vassa skalet. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut.
  3. Lägg upp ostronen på en bädd av is. Toppa med granitan.
Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Skaldjur