Ostron gratinerade med brynt smörhollandaise

Recept på ostron gratinerade med brynt smörhollandaise. Att gratinera ostron med en smörig hollandaise kan vara ett bra sätt att frälsa ostronskeptiker.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

16 ostron

Hollandaise:

150 g smör
3 äggulor
1 msk vatten
1 msk citron pressad
2 krm salt

30 minuter + 2 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Ta kastrullen från plattan och låt svalna ca 10 min.
  2. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa ordentligt till krämig konsistens. Ta bort kastrullen från vattenbadet. Tillsätt smöret i en jämn stråle under ständig vispning. Krydda med salt.
  3. Sätt ugnen på högsta grillvärme. Öppna ostronen, lägg dem på en liten långpanna, eventuellt med grovt salt i botten så står ostronskalen stadigare.  
  4. Klicka hollandaise på varje ostron och gratinera högt upp i ugnen 2–3 min, tills de fått lite färg. Servera direkt. 

 

Fler recept med: Buffémat, Förrätter, Övrigt, Skaldjur