00000

Ostpaj med zucchini, pinjenötter och färska örter är helt glutenfri. Ostpajen blir godast om den görs samma dag, men pajskalet kan förgräddas dagen före.

För 6 personer:

Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
2 dl bovetemjöl
1,5 msk potatismjöl
1 krm salt
1 msk vatten, kallt

Fyllning:

2 ägg
1 dl matlagningsgrädde 
1 dl mjölk
2 dl ost, riven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
150 g blåmögelost, t ex blue castello
200 g zucchini, hyvla på mandolin
25 g pinjenötter

Örtsås:

1 kruka basilika
0,5 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
2 dl yoghurt, turkisk eller grekisk
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

blandade skott

Tillbehör:

sallad

25 minuter + 35 minuter i ugn

Ostpaj med zucchini, pinjenötter och färska örter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop smör, bovetemjöl, potatismjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en avlång form med löstagbar kant, ca 10 x 30 cm, och nagga den med en gaffel.
  2. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 10–15 min, använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under halva gräddningstiden.
  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och ost. Krydda med salt och peppar. Smula ner blåmögelosten i det förgräddade pajskalet men spara lite till garnering. Skär zucchinin längs med i tunna skivor och lägg den i pajskalet, spara eventuellt lite zucchini till garnering.
  4. Häll över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min, tills den är gyllene och har ”stannat”. Rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna.
  5. Örtsås: Mixa basilika, skalad vitlök och olja slätt och blanda ner i yoghurten. Krydda med salt och peppar.
  6. Toppa pajen med den sparade zucchinin och blåmögelosten. Garnera med skott och rostade pinjenötter. Servera pajen med örtsås och sallad.