Ostpaj med sparris

Recept på ostpaj med sparris är en bra bufférätt. Om du vill förbereda kan pajskalet göras flera veckor i förväg och frysas in. Grädda med fyllning samma dag den ska serveras.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g sparris - grön
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 200 g spenat - färsk
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Klä degen i formen med aluminiumfolie och tryck fast ordentligt runtom. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 10 min.

  3. Fyllning: Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.

  4. Ansa och finhacka purjolöken. Skala och riv vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg spenatfräset i pajskalet och smula över fetaosten.

  5. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg i sparrisen. Tryck till sparrisen så att den kommer ner i äggstanningen.

  6. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 30 min tills den är gyllene och har ”stannat".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!