3.33.33.33.33.3

Recept på ostpaj med sparris är en bra bufférätt. Om du vill förbereda kan pajskalet göras flera veckor i förväg och frysas in. Grädda med fyllning samma dag den ska serveras.

För 8-10 personer på buffé:

Ingredienser

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
2 msk vatten

Fyllning:

250 g sparris, grön
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
200 g spenat, färsk
200 g fetaost
3 ägg
2 dl crème fraiche
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 20 minuter i kyl + 50 minuter i ugn

Ostpaj med sparris – gör så här:

  1. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Klä degen i formen med aluminiumfolie och tryck fast ordentligt runtom. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 10 min.
  3. Fyllning: Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.
  4. Ansa och finhacka purjolöken. Skala och riv vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i smör ca 2 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg spenatfräset i pajskalet och smula över fetaosten.
  5. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg i sparrisen. Tryck till sparrisen så att den kommer ner i äggstanningen.
  6. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen ca 30 min tills den är gyllene och har ”stannat”.
Fler recept med: Buffémat, Matpaj, Student, Vegetariskt