00000

Krämig och god ostkaka - perfekt dessert till jul. Recept av Fredrik Björlin.

För 6-8 personer:

Ingredienser

Dag 1:

1,25 dl mjölk, + 2 dl
4 msk vetemjöl
0,5 msk ostlöpe

Dag 2:

2 ägg
2 äggulor
0,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mandelspån

Tillbehör:

hallonsylt

20 minuter + 45 minuter för smeten att stå + 12 timmar i kyl + 1 timme i ugn

Ostkaka – gör så här:

  1. Blanda 1 1/4 dl mjölk med mjöl och ostlöpe. Värm 2 dl mjölk till 35° och häll ner den i löpeblandningen. Låt stå ca 30 min.
  2. Rör försiktigt med en ballongvisp så det delar sig lite. Låt stå ca 15 min. Rör med vispen igen. Häll massan i en silduk så att vasslan rinner bort, ca 12 timmar i kylen.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 150°. Blanda den avrunna massan försiktigt med ägg, äggulor, socker och grädde. Häll smeten i en smord form (15 x 25 cm) och strö över mandelspån.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Servera ljummen med hallonsylt.
Fler recept med: Efterrätt och dessert