Ostkaka med mandel, citron och saffran

Recept på ostkaka med mandel, citron och saffran. En lättgjord ostkaka med kvarg och mild smak av saffran och ­citron.
Recept på ostkaka med mandel, citron och saffran.
Recept på ostkaka med mandel, citron och saffran. Foto: Joel Våreus

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 500 g kvarg - (10 %)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 50 g sötmandel - skållad och skalad

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl hallonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Blanda ägg, socker, kvarg, mjölk, grädde, mjöl, saffran och citronskal i en bunke.  Finhacka mandeln och blanda ner den. Häll blandningen i en smord ugnssäker form.

  3. Grädda ostkakan mitt i ugnen ca 1 timme, tills den stannat och fått lite färg. Låt den svalna i formen.

  4. Skär kakan i små rutor när den kallnat och lägg på ett fat. Vispa grädden och blanda med sylten. Lägg grädden i en sprits med tandad tyll. Spritsa grädden på rutorna.

Recept av Allt om Matredaktionen

Jul

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!