Ostkaka med mandel, citron och saffran

00000

Recept på ostkaka med mandel, citron och saffran. En lättgjord ostkaka med kvarg och mild smak av saffran och ­citron.

För 10 personer:

Ingredienser

4 ägg
1 dl strösocker
500 g kvarg (10 %)
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 paket saffran (1/2 g)
0,5 citron rivet skal
50 g söt­mandel skållad och skalad

Tillbehör:

2 dl vispgrädde
0,5 dl hallonsylt

15 minuter + 1 timme i ugn

Ostkaka med mandel, citron och saffran – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda ägg, socker, kvarg, mjölk, grädde, mjöl, saffran och citronskal i en bunke.  Finhacka mandeln och blanda ner den. Häll blandningen i en smord ugnssäker form.
  3. Grädda ostkakan mitt i ugnen ca 1 timme, tills den stannat och fått lite färg. Låt den svalna i formen.
  4. Skär kakan i små rutor när den kallnat och lägg på ett fat. Vispa grädden och blanda med sylten. Lägg grädden i en sprits med tandad tyll. Spritsa grädden på rutorna.

Recept av Allt om Matredaktionen

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul, Övrigt