00000

Päron rökta i abu-rök är en delikatess på ostbrickan. Addera enbärshonung och fikon som ger spännande smaker. PS. Till det här receptet behöver du en abu-rök.

För 6-8 personer:

Ingredienser

4 päron
2 msk honung, flytande
alspån

Enbärshonung:

1 dl honung, flytande
6 enbär

Tillbehör:

ostar
vindruvor
fikon
nötter, t ex valnötter och mandel

15 minuter

Ostar med juliga tillbehör – gör så här:

  1. Skär päronen i fyra klyftor vardera. Pensla dem med honung. Lägg bitarna i en uppvärmd abu-rök med alspån.
  2. Rök päronen 5–10 min, beroende på hur stark röksmak du vill ha. Låt svalna.
  3. Häll upp honungen i en kastrull och lägg i enbären. Värm till 50–55°. Låt honungen svalna. Servera osten med päron, honung och tillbehör.
    ostar-jul

    Foto: Anna Kern