Antal: ca 3 dl blåbär ca 30 skivor fikonrullemarmelad.

För 1 sats

Ingredienser

3 dl blåbär
1 msk vatten
1 lagerblad
3 dl syltsocker

Till ca 30 skivor fikonrulle:

300 g fikon torkade
2 msk konjak
40 g pistaschnötter
40 g valnötter
40 g sötmandel
75 g dadlar urkärnade
50 g mörk choklad (70 %)
1 krm kanel mald
1 krm nejlika mald

Tillbehör:

dessertostar

Ostar med blåbärsmarmelad och fikonrulle – gör så här:

1. Marmelad: Koka blåbär och vatten med lagerblad ca 5 min, mosa bären mot kanten av kastrullen.
2. Tillsätt syltsocker, koka upp och sjud 2 min. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Låt marmeladen kallna.
3. Fikonrulle: Klipp bort den hårda kvisten på fikonen. Strimla fikonen och lägg dem i en skål. Häll över konjaken och låt fikonen stå och dra 30 min.
4. Mixa fikonen med mixerstav. Hacka nötter, dadlar och choklad grovt.
5. Arbeta in nötter, dadlar och choklad i fikonmassan. Forma massan till en rulle, ca 4 cm i diameter. Linda in den i smörgås- eller bakplåtspapper. Lägg rullen svalt ca 1 dygn.
6. Skär rullen i tunna skivor och servera till ost med blåbärsmarmelad. Garnera gärna med blåbärsris.