Ost- och skinkpaj

Ost- och skinkpaj i en mer rustik variant med god smak av grahamsmjöl, parmesan och färsk lök.
Charlotte Jenkinson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 150 g gruyère
  • 50 g parmesan
  • 3 salladslökar - eller små färska lökar
  • 150 g rökt skinka - i tunna skivor
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Lägg det tillsammans med båda mjölsorterna och salt i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa hastigt ihop degen. Låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta ca 1/6 av degen och forma till en lång och smal rulle. Kavla eller tryck ut resterande deg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Lägg rullen runt övre kanten och nyp eller tryck fast med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Skär gruyèreosten i små tärningar. Riv parmesanen. Halvera löken och fräs i 1 msk smör ca 2 min. Fördela ost, lök och skinka i det förgräddade pajskalet.

  4. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt den kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!