3.73.73.73.73.7

Ost- och skinkpaj i en mer rustik variant med god smak av grahamsmjöl, parmesan och färsk lök.

För 6 personer:

Ingredienser

150 g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
3 msk vatten, iskallt

Fyllning:

150 g gruyèreost
50 g parmesanost
3 salladslökar, eller små färska lökar
150 g rökt skinka, i tunna skivor
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
4 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 25 minuter i ugn

Ost- och skinkpaj – gör så här:

  1. Skär smöret i kuber. Lägg det tillsammans med båda mjölsorterna och salt i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa hastigt ihop degen. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Ta ca 1/6 av degen och forma till en lång och smal rulle. Kavla eller tryck ut resterande deg i en pajform, ca 26 cm i diameter. Lägg rullen runt övre kanten och nyp eller tryck fast med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skär gruyèreosten i små tärningar. Riv parmesanen. Halvera löken och fräs i 1 msk smör ca 2 min. Fördela ost, lök och skinka i det förgräddade pajskalet.
  4. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt den kallna.