Osso buco
Ingredienser
- 4 skivor kalvlägg - med ben (à 300 g)
- 100 g rotselleri
- 1 morot
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 0,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
- 2 msk olivolja - + 2 msk
- 0,5 dl tomatpuré
- 4 dl vitt vin - torrt
- 1 burk körsbärstomater - (400 g)
- 2 dl vatten
- 2 msk kalvfond - konc
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
Gremolata
- 1 kruka basilika
- 1 citron
- 1 vitlöksklyfta
Tillbehör
- ris - eller bröd
Gör så här
-
Skala och hacka selleri, morot och lök. Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
Foto: Lina Eriksson
-
Blanda mjölet med salt och peppar. Vänd köttskivorna i blandningen. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna tills det har fått fin färg. Lägg över köttet i en gryta.
Foto: Lina Eriksson
-
Fräs rotfrukter, vitlök och chili i 2 msk olja i stekpannan ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med under omrörning ca 2 min. Häll på vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår. Lägg fräset i grytan och tillsätt tomater, vatten, fond, timjan och rosmarin. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört.
Foto: Lina Eriksson
-
Hacka basilikan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda basilika, citronskal och vitlök.
Foto: Lina Eriksson
-
Servera osso bucon överströsslad med gremolata tillsammans med ris eller bröd.