00000

Recept på Osso buco på lamm med mynta och blomkålscouscous. En klassiker på Mellanösternvis.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 skivor lammstek med ben (á ca 200 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1msk+1 msk olivolja
1tsk+1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 burk krossade tomater (400 g)
2 dl torrt vitt vin
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
1 lagerblad

Gremolata

1 kruka mynta
1 citron
1 vitlöksklyfta

Couscous

1 blomkålshuvud (500 g)
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
200 g frysta sojabönor
3 dl vatten
2 msk konc grönsaksfond
3 dl couscous

Tillbehör

haricots verts

45 min+15 min i ugn

Osso buco på lamm med mynta och blomkålscouscous – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Bryn köttet i  1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och peppar och lägg köttet i en gryta.
  2. Fräs lök, vitlök och morötter i 1 msk olja i stekpannan. Lägg över i grytan. Tillsätt tomatkross, vin, tomatpuré, kanel, lagerblad och 1 tsk salt. Låt puttra under lock ca 30  min, tills köttet är mört.
  3. Gremolata: Strimla myntan. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Skala och finhacka vitlöken. Blanda mynta, citronskal och vitlök.
  4. Couscous: Sätt ugnen på 250°. Bryt blomkålen i små buketter och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över salt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Låt sojabönorna rosta med när ca 5 min återstår av tillagningstiden.
  5. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt couscousen och ta kastrullen åt sidan. Låt stå ca 5 min under lock. Blanda couscousen med blomkål och bönor. Servera osso bucon med couscous och haricots verts. Strö över gremolata.
Fler recept med: Övrigt