4.54.54.54.54.5

Osso buco är en långkokt gryta på italienskt vis. Den som vill kan låta grytan koka klart i ugnen på ca 150° tills köttet är mört.

För 4 personer:

Ingredienser

1,7 kilo kalvlägg, i bitar
2 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 gul lök
2 morötter
2 selleristjälkar
250 g champinjoner, små
5 dl rött vin
3 dl vatten
2 dl apelsin, pressad
0,5 dl kalvfond, konc
6 lagerblad

Gremolata:

1 kruka oregano
1 kruka bladpersilja
0,5 apelsin
1 citron
1 vitlöksklyfta, liten

Tillbehör:

linsotto

30 minuter + 2 timmar kokning

Osso buco – gör så här:

  1. Snitta köttet längs sidorna så att det inte dras ihop vid stekning. Vänd i mjöl och skaka av.
  2. Hetta upp en stor gryta och bryn köttet runt om i olja 3–4 min. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och morötter. Ansa och tärna sellerin. Ansa svampen. Stek grönsakerna på högsta värme i oljan i samma gryta ca 5 min, tills de får fin färg. Tillsätt svampen och låt steka med ca 3 min.
  4. Tillsätt vin, vatten, apelsinsaft, fond och lagerblad och koka upp. Lägg i köttet och koka under lock ca 2 timmar tills köttet nästan faller isär. Ta eventuellt av locket när 20 min återstår av koktiden så att vätskan kokar ihop lite.
  5. Gremolata: Finhacka oregano och persilja och lägg i en skål. Skölj citrusfrukterna i ljummet vatten och riv skalet av dem. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda ner citrusskal och vitlök i örthacket strax före servering. Servera gremolata och linsotto till grytan.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 


 

ossu-buco-med-linsrisotto

Foto: Helén Pe