00000

Recept på Osso buco med bönor. En rustik kötträtt som du kan förbereda i lugn och ro i förvissningen att det goda koket sedan klarar sig själv i 2 1/2 tim i ugnen medan du gör något annat.

För 8 person(er)

Ingredienser

8 kalvläggskivor à 3 cm, ca 2,5 kg (beställ någon dag i förväg)
2,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymalen
1 dl vetemjöl
4 msk olivolja (2 + 2 msk)
3 morötter
3 selleristjälkar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin torrt
2 msk konc kalvfond + 2 dl vatten
0,5 tsk timjan
0,5 tsk oregano
2 lagerblad
1 knippa bladpersilja

Tillbehör:

4 bakade tomater (4 plommontomater + 1 tsk olivolja + 2 krm salt + 1 krm strösocker)
spenattimbaler (se recept)
1 burk bönor (400g + 2 tsk olivolja + 2 krm salt)
balsamsirap (1 dl balsamvinäger och 1 dl strösocker)
persiljeblad
citronskal strimlat

Osso buco med bönor – gör så här:

  1. Skär ut benen ur varje läggskiva, forma och bind om köttskivorna med steksnöre. Salta, peppra, vänd dem i mjöl och bryn i olja i en stekpanna. Bryn också benen och lägg över allt i en rymlig gryta.
  2. Skala och skär morötter, selleri, lök och vitlök i småbitar. Fräs det glansigt i olja i stekpannan. Häll det över köttet i grytan.
  3. Tillsätt vin, fond, vatten, timjan, oregano, lagerblad och persilja.
  4. Sätt ugnen på 150°. Lägg lock på grytan och sätt in den mitt i ugnen 2 1/2 timme. Ugnsbaka ev samtidigt tomaterna: klyv, olja, salta, sockra och baka dem med snittytan ner ca 45 min.
  5. Flytta köttskivorna till en form, ta bort snörena och forma runda skivor. Sila skyn och koka ihop den till ca 4 dl. Häll den över köttet och ställ kallt, gärna till nästa dag.
  6. Koka balsamvinäger och socker 5–10 min till en sirap. Hit kan förberedas.
  7. Skölj bönorna och värm dem med olja och salt.
  8. Sätt ugnen på 250°. Värm köttet i såsen ca 15 min med folie över. Lägg upp köttet med tillbehören och garnera med persilja och strimlat citronskal.