00000

Örtstekt lammentrecôte med zucchini- och parmesanflarn och rödvinssås passar bra att servera i påsk. Använd rött vin av bättre kvalitet till såsen så smakar den så mycket bättre.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g lammentrecôte
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka timjan
0,5 kruka rosmarin
2 + 1 msk smör
1 msk strösocker
2 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kalvfond, konc
1 msk soja, japansk
0,5 msk majsstärkelse, Maizena

Flarn:

1 rulle smördeg, kyld (250 g)
1 zucchini, stor (400 g)
1 + 1 msk olivolja
1 tsk salt, + 1 krm + 1 krm
100 g parmesanost
250 g ricottaost
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl pinjenötter
50 g rucola
1 tsk citron, pressad

Garnering:

timjan
rosmarin

30 minuter + tid i ugn

Örtstekt lammentrecôte med zucchini- och parmesanflarn och rödvinssås – gör så här:

  1. Flarn: Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär zucchinin i skivor. Stek dem i 1 msk olja i en het stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt. Lägg zucchiniskivorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
  2. Riv parmesanen. Blanda hälften av osten med ricottan. Krydda med 1 krm salt och peppar. Rulla ut smördegen. Skär ut en rundel, ca 28 cm i diameter, och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Bred på ostkrämen och lägg på zucchiniskivorna. Strö över resterande parmesan.
  3. Grädda flarnet mitt i ugnen ca 20 min. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  4. Putsa lammentrecôten och krydda runt om med salt och peppar. Stek den tillsammans med 6 timjankvistar och 2 rosmarinkvistar i 2 msk smör ca 4 min på varje sida, till 58° innertemperatur. Ös köttet med smör och örter under stekningen. Ta upp och låt köttet vila medan såsen lagas.
  5. Häll sockret i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Häll på vatten och vin och tillsätt 1/4 kruka vardera av timjan och rosmarin samt fond och soja. Låt koka kraftigt ca 5 min. Sila över skyn i en kastrull och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör.
  6. Skär köttet i skivor. Blanda rucolan med 1 msk olja, citronsaft och 1 krm salt. Toppa flarnet med rucola och pinjenötter och servera det till lammentrecôte och sås. Garnera med örter.