Soppan får inte koka, bara hettas upp, när äggulorna är tillsatta, annars koagulerar gulorna.

För 10 person(er)

Ingredienser

4 hönsbuljongtärningar
1,5 l vatten
3 pkt mellangrädde
1 knippa bladpersilja
3 basilika krukor
50 g bladspenat
2 dl vatten + 2 krm salt
50 g smör rumsvarmt
2 äggulor
1 citron saft av
1 tsk salt

Tillbehör

10 cocktailtomater
1 msk olivolja
2 krm salt
2 krm strösocker
20 scampistjärtar
0,5 tsk salt
2 msk olivolja

Örtsoppa med kungsräkor och bakad tomat

1. Smula ner buljongtärningarna i vattnet och grädden i en vid kastrull. Låt koka upp och sjuda utan lock tills 2 liter återstår.
2. Plocka under tiden bladen av persiljan och basilikan.
Förväll persilja, basilika och spenat i lättsaltat vatten 2 minuter.
Mixa bladen tillsammans med 1/2 dl av kokvattnet. Kör till en slät puré.
3. Rör ihop det rumsvarma smöret och äggulorna.
4. Före servering: Blanda ner citronsaften och örtpurén i soppan.
Hetta upp soppan och smaka av med salt. Mixa i smör/ägg blandningen med en stavmixer precis före servering.
5. Tomaterna: Sätt ugnen på 175°. Olja en ugnssäker form.
Dela tomaterna i halvor, placera dem i formen. Sätt formen i mitten av ugnen, baka tomaterna 30 min. Strö salt och socker över tomaterna.
6. Räkor: Tina frysta kungsräkor. Låt dem torka till på hushållspapper. Salta och hetta upp olivoljan i en stekpanna. Fräs räkorna i het panna, högst 1/2 minut på var sida.
7. Servera soppan med en pyramid av räkor och placera tomaterna på toppen.